Turtips

Lysebotn er et fantastisk flott sted, med så mektig natur at selv den største kan føle seg ganske liten ved foten av de høye og bratte fjellene. Med beliggenhet rett ved ferjeleiet, er Lysefjorden Turisthytte et godt utgangspunkt for både korte og lengre turer.

Under finner du noen av våre anbefalte turer, og flere finnes på ut.noog hjemmesiden til Lysefjorden Hikes. Det arrangeres også mange fellesturer, både i området ved Lysefjorden og andre steder i nærområdet.

Lengre turer rundt Lysefjorden

Kjerag

• Topptur

Kjerag har med sine 1000 loddrette meter ned mot Lysefjorden blitt verdenskjent både blant fotvandrere, fjellklatrere og basehoppere. Terrenget er tungt og krevende, men vel fremme får du lønn for strevet. En fantastisk utsikt og den verdensberømte Kjeragbolten venter på deg. Mer informasjon kan finnes på

Panorama, Virtual Norge

Flørli

• Topptur/rundtur

Legg turen innom det nedlagte samfunnet Flørli. Du kan bruke Lysebotn som base og reise på dagstur med båt til denne lille perlen i Lysefjorden, eller overnatte på Flørli Turiststasjon. Rundløypa tar deg rundt i den lille bygda og gir deg muligheten til å gå 700 trinn i trappa langs rørgata. De sprekeste kan gå hele trappa opp til Ternevatn - 4444 trappetrinn. Mer informasjon kan finnes på

Lysefjorden Circuit

• Flerdagstur

Har du mange dager til rådighet, og ønsker å oppleve så mange av Lysefjordens attraksjoner og fantastiske fjellområder som mulig? Besøk Preikestolen, Kjerag, Lysebotn og flere av Stavanger Turistforenings koselige hytter, og nyt turen! Mer informasjon om denne turen kan finnes på

Korte nærturer i Lysebotn

Rundt Osen

• Rundtur

Start ved kaien, gå langs stranda, rundt osen og videre opp langs elva. Et perfekt sted for piknik og bading! Om en vil, kan en gå over gjerdeklyver ved campingplassen, ut på veien for en rundtur, eller følge stien videre opp til veien som går inn til Tjodan kraftverk, over elva og til en rasteplass.

Kapellet-Hauane

• Rundtur

Lyse Kapell er tidvis åpent i sommermånedene. Fra kapellet kan en fortsette på bilvei ca 100 meter, før en tar av på merket og godt tilrettelagt sti over bergdraget til gården Hauane. Videre kan en fortsette på bilveien tilbake til kapellet. En rundtur på ca 1 time.

Hjøringslettå-Moen

• Rundtur

Fra enden av bilveien innerst i Lysebotn kan en følge T-merka løype til en kommer til en særmerka hengebro hvor en kan krysse elva, og gå tilbake på den store aursletta (Moen). En rundtur på ca 1 time.

Lengre nærturer i Lysebotn

Jenafjell

• Topptur

Merka løype starter ved veien midtveis mellom Lyse og Tangen. Følg stien videre mot Grautheller et stykke. Den første delen av turen følger den gamle Skinnveien som gikk mellom Lyse og Valle i Setesdal. Følg deretter stien sørover mot Jenafjellet som ligger 800 m.o.h. Fantastisk utsikt. Turen tar ca 4-5 timer tur/retur.

Kaldahålå-Kongesteinen

• Rundtur

Merka løype starter fra veien ved de innerste gardene i Lyse. Etter ca 10-15 minutt er du ved Kaldahåla. Videre går turen forbi Kongesteinen. Steinen skal etter sagnet ha vært en hvileplass for en vikinghøvding på ferd østover. Like ved Kongesteinen er det et stort juv hvor en også kan se den kjempestore jettegryten som blir kaldt for Tangakjelen. Turen tar ca 1 time.

Middagskjerringå

• Rundtur

Merka løype begynner ved veien mellom Lysebotn og Sirdal, og går gjennom småkupert landskap før en etter hvert kan se den særegne utsikten ned mot Middagsjuvet og Lyse, ca 700 meter nedenfor. Navnet Middagsjuvet og Middagskjerringå kommer av den c 30 meter høye "stein-pilaren" midt i Middagsjuvet. Når sola sto over den var klokka 12, og det var middags tid på Lysegardene. Turen tar ca 1.5-2 timer tur/retur.

Barnevennlig fjellferie

• Fra hytte til hytte

Har du noen dager til overs er Lysebotn et godt utgangspunkt for en fjelltur til en eller flere av Stavanger Turistforenings hytter.

Nilsebu

og

Stakken

ligger i et barnevennlig og fiskerikt område, og begge hyttene har proviant. Bilskyss frem og tilbake på bomveien kan bestilles av Stavanger Baseklubb Taxi i Lysebotn. Ta kontakt på tlf. 984 44 159

. Fra anleggsveien er det 2 timers gåtur til Stakken og 3-4 timer til Nilsebu.