Turtips

Turer i og med utgangspunkt i Lysebotn

Rundt Osen

Kapellet-Hauane

Hjøringslettå-Moen

Kaldahålå-Kongesteinen

Middagskjerringå

Jenafjell

Kjerag

Flørlitrappene

Lysefjorden Rundt

Lysebotn er utrolig flott sted! Her er det så mektig natur at selv den største kan føle seg ganske liten ved foten av himmelhøye og stupbratt fjell. Med beliggenhet rett ved ferjeleiet, er Lysefjorden Turisthytte et godt utgangspunkt for både korte og lengre turer.

Under finner du noen av våre anbefalte turer, og flere finnes på ut.no og hjemmesiden til Lysefjorden Hikes. Hvert år arrangerer vi også mange fellesturer, både i området ved Lysefjorden og andre steder i nærområdet.

Lengre turer rundt Lysefjorden

Kjerag

• Topptur

Kjerag har med sine 1000 loddrette meter som stuper ned i Lysefjorden blitt verdenskjent blant både fotvandrere, fjellklatrere og basehoppere. Terrenget er tungt og krevende, men vel fremme får du lønn for strevet. En fantastisk utsikt og den verdensberømte Kjeragbolten venter på deg. Mer informasjon kan finnes her:

Lysefjorden Hikes

Panorama, Virtual Norge

Flørli

• Topptur/rundtur

Legg turen innom det nedlagte samfunnet Flørli. Du kan bruke Lysebotn som base og reise på dagstur med båt til denne lille perlen i Lysefjorden, eller overnatte på Flørli Turiststasjon. Rundløypa tar deg rundt i den lille bygda og gir deg muligheten til å gå 700 trinn i trappa langs rørgata. De sprekeste kan gå hele trappa opp til Ternevatn - 4444 trappetrinn. Mer informasjon kan finnes på:

Ut.no

Har du mange dager til rådighet, og ønsker å oppleve så mange av Lysefjordens attraksjoner og fantastiske fjellområder som mulig? Besøk Preikestolen, Kjerag, Lysebotn og flere av Stavanger Turistforenings koselige hytter, og nyt turen! Mer informasjon om denne turen kan finnes på:

Ut.no

Lysefjorden Hikes

Korte nærturer i Lysebotn

Rundt Osen

• Rundtur

Start ved kaien, gå langs stranda, rundt osen og videre opp langs elva. Et perfekt sted for piknik og bading! Om du vil, kan du gå over gjerdeklyver ved campingplassen, ut på veien for en rundtur, eller følge stien videre opp til veien som går inn til Tjodan kraftverk, over elva og til en rasteplass.

Kapellet-Hauane

• Rundtur

Lyse Kapell er tidvis åpent i sommermånedene. Fra kapellet kan du fortsette på bilvei ca 100 meter, og ta av på merket og godt tilrettelagt sti over bergdraget til gården Hauane. Videre kan du fortsette på bilveien tilbake til kapellet. En rundtur på ca 1 time.

Hjøringslettå-Moen

• Rundtur

Fra enden av bilveien innerst i Lysebotn følger du T-merka løype til du kommer til en særmerka hengebro hvor det er mulig å krysse elva, og gå tilbake på den store aursletta (Moen). En rundtur på ca 1 time.

LYSEDALEN

Foto: Hilde Trøen

En av de flotteste turene i Lysebotn er turen innover Lysedalen. Denne turen passer for store og små, og går over en stor slette, gjennom en idylisk skog, over en bro og langs elva tilbake til sletta.

Det går fint an å gå fra Lysefjorden turisthytte til Hjørungsletta, hvor turen begynner. Men de tre kilometrene langs vei kan være lange for små barneføtter, så det er også mulig å kjøre nesten helt fram. Be om kart i resepsjonen, ta med nistepakker og drikke, og  dra på tur.

Lengre nærturer i Lysebotn

Jenafjell

• Topptur

Merka løype starter ved veien midtveis mellom Lyse og Tangen. Følg stien videre mot Grautheller et stykke. Den første delen av turen følger den gamle Skinnveien som gikk mellom Lyse og Valle i Setesdal. Følg deretter stien sørover mot Jenafjellet som ligger 800 m.o.h. Fantastisk utsikt. Turen tar ca 4-5 timer tur/retur.

Kaldahålå-Kongesteinen

• Rundtur

Merka løype starter fra veien ved de innerste gardene i Lyse. Etter ca. 10-15 minutt er du ved Kaldahåla. Videre går turen forbi Kongesteinen. Steinen skal etter sagnet ha vært en hvileplass for en vikinghøvding på ferd østover. Like ved Kongesteinen er det et stort juv hvor du også kan se den kjempestore jettegryten som blir kaldt for Tangakjelen. Turen tar ca 1 time.

Middagskjerringå

• Rundtur

Merka løype begynner ved veien mellom Lysebotn og Sirdal, og går gjennom småkupert landskap før en etter hvert kan se den særegne utsikten ned mot Middagsjuvet og Lyse, ca 700 meter nedenfor. Navnet Middagsjuvet og Middagskjerringå kommer av den ca. 30 meter høye stein-pilaren midt i juvet. Når sola stod over pilaren var klokka 12, og det var middagstid på Lyse-gardene. Turen tar ca 1.5-2 timer tur/retur.

Barnevennlig fjellferie

• Fra hytte til hytte

Har du noen dager til overs er Lysebotn et godt utgangspunkt for en fjelltur til en eller flere av Stavanger Turistforenings hytter.

Nilsebu og Stakken ligger i et barnevennlig og fiskerikt område, og begge hyttene har proviant. Bilskyss frem og tilbake på bomveien kan bestilles av Stavanger Baseklubb Taxi i Lysebotn. Ta kontakt på tlf. 984 44 159

Fra anleggsveien er det 2 timers gåtur til Stakken og 3-4 timer til Nilsebu.