Ti gode grunner til å besøke Lysefjorden Turisthytte i sommer

FRITT FALL: Kjerag er ikonisk. Kanskje 2020 er året du skal nyte utsikten fra platået?
FRITT FALL: Kjerag er ikonisk. Kanskje 2020 er året du skal nyte utsikten fra platået? Foto: Odd Inge Worsøe

I år er året du bør dra til Kjerag. Men visste du at det er lurt å bli flere dager når du først er i enden av Lysefjorden? Her får du ti gode grunner til besøke Lysebotn i sommer.

1. Besøk verdensikonet Kjerag

Denne sommeren blir det ikke store strømmer av utenlandske turister som skal gå den verdenskjente turen til Kjerag. Kanskje dette er sommeren du endelig skal ta steget ut på den ikoniske Kjeragbolten? Turen inn er godt tilrettelagt, men er likevel en krevende fjelltur i 1000 meters høyde. Det er 4,5 km én vei fra Øygardstøl, og du bør beregne fem timer på turen. NB! Pr. 12. mai er det fortsatt skiforhold til Kjerag. Fotturer anbefales ikke. 

2. Se Lysefjorden fra et annet perspektiv på Jenafjell

Hvis du føler deg sprek dagen etter du har vært på Kjerag er det bare å komme seg ut på en ny tur! Et godt alternativ er turen til Jenafjell. Fra Lysefjorden turisthytte kan du bestige Jenafjell, som gir deg like spektakulær utsikt over fjorden, men fra en annen vinkel og med langt færre folk. Turen er merket, men du bør ha med kart. Total tid tur/retur fra turisthytta er ca. fire til fem timer.

JENAFJELL: Denne kjempen troner over Lyse-bygda, og er en flott fjelltur fra Lysebotn.
JENAFJELL: Denne kjempen troner over Lyse-bygda, og er en flott fjelltur fra Lysebotn. Foto: Kjell Helle-Olsen

3. Bo komfortabelt på nyoppussede rom med eget bad

Denne våren får Lysefjorden turisthytte en real overhaling! Alle rommene har fått nytt gulv og nymalte vegger. Det er også satt opp nye vegger, skiftet vinduer, dører og kledning. Med andre ord: det er en turisthytte i toppform som venter på deg! Det betjente anlegget er perfekt for deg som ønsker komforten ved å ha eget toalett og egen dusj. Alle rommene har egen inngang og to senger, i tillegg til hems med ytterligere to soveplasser. Vi har også handicap-rom. 

4. Finn den spektakulære steinformasjonen «Middagskjerringå»

Det er ikke bare Kjerag som byr på mektige steinformasjoner i Lysebotn. Middagskjerringå er et særegent syn, som ligger i Middagsjuvet. Navnet kommer av den ca. 30 meter høye steinpilaren midt i juvet. Når sola sto over den var klokka 12, og det var middagstid på Lysegardene. Merket løype begynner ved veien mellom Lysebotn og Sirdal, og går gjennom småkupert landskap. Turen tar ca. halvannen til to timer totalt. 

BRATT: Middagsjuvet er stupbratt og spektakulært. Nede i juvet ser du pilaren som kalles «Middagskjerringå».
BRATT: Middagsjuvet er stupbratt og spektakulært. Nede i juvet ser du pilaren som kalles «Middagskjerringå». Foto: Kjell Helle-Olsen

5. Nyt is og utepils i solveggen

Hva er vel bedre med litt «after-tur» etter en lang fjelltur? Lysefjorden turisthytte har et behagelig, stort og skjermet uteområde med gressplen og gode sitteplasser. Her du nyte både is og en frisk utepils etter en fjelltur. Turisthytta serverer øl og vin, og har kiosk med et stort utvalg. Visste du at du kan få kjøpt proviant i kiosken? Det er perfekt dersom du ønsker å bruke Lysebotn som startsted for telt- eller hytteturer i Lyseheiene. Det er også båthavn i Lysebotn, og kort vei til kiosken fra kaien hvis du trenger ekstra proviant. 

6. Gled deg over knallgod, kortreist mat

I Lysebotn spiser vi godt. Våre dyktige kokker strekker seg langt for å gi deg en god matopplevelse når du er «i fjorden». På menyen finner du alltid kortreiste og smakfulle retter. Her kan du velge mellom enklere retter, eller slå til med en skikkelig matopplevelse av en treretter. Vi har også gode, allergivennlige alternativer, samt vegetar- og veganretter. Tør vi friste med husets nystekte vafler med en klatt rømme og jordbærsyltetøy til dessert? 

SMAKFULLT: I Lysebotn spiser vi godt.
SMAKFULLT: I Lysebotn spiser vi godt. Foto: John Petter Nordbø

7. Slit deg opp ikoniske bakker på rulleski eller sykkel

Den brutale bakken fra Lysebotn til Øygardstøl tar deg opp på fjellet i en lang, sammenhengende bakke. Perfekt for den som søker en treningsutfordring utenom det vanlige! Siden Lysebotn har gode vei- og båtforbindelser er det ingen problem å pakke med seg sykkel, rulleski eller joggesko og gyve løs på treningsturer i spektakulær natur. Turen fra bunnen av bakken til Øygardstøl er nesten 9 km lang, og byr på en stigning på nesten 900 høydemeter. Rekorden på sykkel er 33 minutt og 20 sekunder. Slår du den er du god. 

8. Nyt freden i dalen og la barna leke trygt

Lysebotn ligger i enden av en blindvei, og har lite trafikk. De mektige fjellveggene som ruver over den frodige dalen skaper en egen atmosfære. Her er det enkelt å finne roen, og både trygt og spennende for barna å leke. På turisthytta har vi både trampoline og klatrestativ. Like i nærheten er det fotballbane og lekeplass. Nede ved elva er det perfekt å spenne opp en hengekøye, lytte til suset fra elva og lese en god bok. 

GOD PLASS: Uteområdet på Lysefjorden Turisthytte er stort. Her er det både trampoline og klatrestativ.
GOD PLASS: Uteområdet på Lysefjorden Turisthytte er stort. Her er det både trampoline og klatrestativ. Foto: Willy Steinskog

9. Besøk Lysekammen og dra på en skikkelig krevende langtur

Lysekammen rager 1304 meter over havet og er en ordentlig utfordring. Det er det høyeste fjellet i Sandnes kommune, og bør helst bestiges i godvær. Fra toppen har du enormt utsyn over hele Ryfylkeheiene og Lysefjorden. Turen fra Lysebotn byr på både klyving og en rekke bratte og vanskelige partier. Dette er turen for den fjellvante som søker en ekstra utfordring, og ikke er redd for å orientere i krevende terreng eller spise høydemeter til frokost. Turen er delvis merket, men her må du ha med kart og kompass. Her kan du lese en detaljert turrapport, som kan hjelpe deg med å finne veien. 

10. Legg ut på familievennlige nærturer 

Det er heldigvis ikke bare bratte og krevende turmuligheter i Lysebotn. Turen til Kongesteinen og Kaldahålå er absolutt verdt en tur! Merka løype starter fra veien ved de innerste gardene i Lyse. Etter ca 10-15 minutt er du ved Kaldahåla. Her kan du kjenne den kalde «gufsen», uansett hvor varmt det er ute. Videre går turen forbi Kongesteinen. Steinen skal etter sagnet ha vært en hvileplass for en vikinghøvding på ferd østover. Like ved Kongesteinen er det et stort juv hvor en også kan se den kjempestore jettegryten som blir kaldt for Tangakjelen. Turen tar ca. 1 time totalt og er en perfekt familietur. Et annet supert alternativ er turen inn i Lysedalen, som er både flat og lettgått. Er du heldig finner du markjordbær langs veien... Disse to turene kan også kombineres. 

Her kan du finne informasjon om bestilling av Lysefjorden Turisthytte sommeren 2020. Vi åpner dørene 10. juni, og gleder oss til å se deg! 

LYSEKAMMEN: For de som søker en ordentlig utfordring er toppturen til Sandnes' høyeste fjell en real utfordring.
LYSEKAMMEN: For de som søker en ordentlig utfordring er toppturen til Sandnes' høyeste fjell en real utfordring. Foto: Preben Falck

Skrevet av John Petter Nordbø 12. mai 2020