Arkivert artikkel!

Artikkelen er ikke lenger aktiv og innholdet kan derfor være utdatert.

Vårskitur til Kjerag

Foto: Per Henriksen

Av med bunaden og på med ski – vi setter kursen mot Kjerag 18. mai. Bli med daglig leder Preben Falck på fellestur til et av regionens største ikon. 

I Lysebotn bor og spiser vi godt. Se nederst på siden for informasjon om overnatting og priser. Mens vi bor i våren er det bare en kort kjøretur opp på fjellet, der vi kan nyte de siste rester av vinteren med ski på beina. Med utgangspunkt i Lyseveien er det normalt fine forhold for vårskiturer i 900- 1 000 meters høyde som kan tilpasses vær, føre og dagsform. Vi håper på typiske vårforhold med hard skare fra morgenen av, etterfulgt av herlig vårsløsj for myke og fine nedkjøringer i solsteiken. Gode lunjspauser med appelsin i den varme sola hører også med.

Alle dager fra 18. til 21. mai går vi på fellestur for gjester ved Lysefjorden turisthytte. Turene går daglig til ulike turmål, og du kan velge å være med på bare en dagstur eller flere av turene.

I Lyseheiene er det mange flotte turmål i et vilt og spennende terreng. Turmålene må velges ut fra forhold og deltakernes ønsker, men om været klaffer vil vi nok forsøke å komme oss på en fjelltopp som mål for dagen. Terrenget er kupert og vi kommer til å gå utenfor allfarvei uten oppkjørte spor, men vi oppsøker ikke de bratteste og lengste nedkjøringene. Dette er med andre ord turer for fjellskiløpere, ikke ekstremalpinister. Aktuelle turmål på godværsdager er Kjerag, Salomonsknuten, Sinneskulå og Vardefjell. Om Nilsebuveien er brøytet langt nok opp er det også aktuelt å legge inn en tur på nordsiden av fjorden. Dersom været ikke innbyr til kortbukse og lange dager i solsteiken velger vi kortere turer litt lavere i terrenget, evt. bare en rusletur i Lysedalen om det skulle bli aldeles for surt på fjellet.

Praktisk informasjon:

Alle turene planlegges kvelden før, i peisestua på Lysefjorden turisthytte. Påmelding skjer i planleggingsmøtet.

Terrenget rundt Lysefjorden er svært bratt og kupert. Fjellski med stålkanter er nødvendig, og man bør være vant med å ferdes i ulendt vestlandsterreng. Toppturski kan også brukes, men turene vil typisk gå i småkupert terreng som ikke er spesielt velegnet for toppturutstyr. Turleder anbefaler også skifeller, gjerne kortfeller som gir noe bedre glid enn de lange variantene. Om du ikke har ski med feste til kortfeller selger tursenteret lange felles med glidsone foran som anbefales varmt av turleder. Tempo og dagsetapper tilpasses forholdene, men det legges opp til gode og lange dager ute.

Transport fra Lysebotn til startpunkt for turene skjer med privatbiler. Vi koordinerer samkjøring og organiserer plass for deltakere som kommer uten egen bil. Mandag 21. mai legges turen til et mål langs Lyseveien, slik at vi kan kjøre direkte hjem etter turen.

Alle deltakere må ha med sekk med mat, klær og nødvendig utstyr. Selv om det er varmere i mai enn midtvinters, må man ha klær og utstyr beregnet for en vinterdag med snø/ regn /kulde/ vind. Husk ullundertøy, varme og vanntette klær, solkrem, solbriller, termos, liggeunderlag og mat nok til en lang dag ute. Niste kan smøres til frokosten på hytta. Om du har er det greit om du tar med vindsekk og snøspade.

På Lysefjorden turisthytte får du sengetøy og håndkle, og du kan velge mellom overnatting i 2-sengsrom og sovesal. Alle rom har egne bad. Om kvelden blir det herlig 3-rettes middag med noe godt i glasset, og etter frokosten smører du en god nistepakke, mens vi fyller termosen din.

Pris per person i 2-sengsrom 1330,- for medlem og 1470,- for ikke-medlem. 

Pris for ekstra døgn per person i 2-sengsrom 1195,- for medlem og 1320,- for ikke-medlem. 

Prisen inkluderer overnatting med frokost, sengetøy, håndkle, 3-retters middag, niste og termos.

Transport til Lysebotn: Kolumbus har båt til Lysebotn torsdag, fredag, søndag og mandag. Det kan være mange som reiser i pinsehelga, så husk å reservere plass på båten. Merk at båten kun har en tur 17.mai og at mandag 21.mai er søndagsrute.

Bestill her

Turleder: Preben Falck, tlf. 992 48 007, epost preben@stf.no.

Skrevet av Henriette Gill 4. april 2018